Aranıyor...
12 Nisan 2014 Cumartesi

Apache Server Kurulumu

21:55

1. Apache kurulum dosyasını indirme

Öncelikle web server yazılımı olarak kullanacağımız Apache'nin kurulum dosyasını (apache_2.4.9 - 4.8MB) bilgisayarımıza indirmemiz gerek. Bunun için aşağıdaki adreslerden birini kullanabilirsiniz:
İNDIR:

2. IIS'nin kapalı olduğundan emin olun

Eğer Windows XP Professional kullanıyorsanız IIS (Internet Information Server) adlı diğer bir web server yazılımı makinanızda çalışıyor olabilir. Apache'yi kurabilmek IIS'yi kapatmanız gerekmekte. Bunun için Control Panel (Denetim Masası) penceresine gidip oradan Administrative Tools (Yönetimsel Araçlar) altından Services (Hizmetler) adlı simgeye çift tıklayarak bilgisayarınızda yüklü olan servisleri görüntüleyebilirsiniz.
IIS Servisini Durdurmak
Karşınıza gelen hizmet listesinin sonlarına doğru gelip World Wide Web Publishing servisine sağ tıklayarak Stop'u seçelim. Böylelikle IIS kapanmış olacaktır.

3. Apache Kurulumu

İlk adımda indirmiş olduğumuz apache_2.0.55-win32-x86-no_ssl.msi dosyasını çalıştırıyoruz. Karşılama ekranını Next butonuna basarak geçtikten sonra karşımıza lisans sözleşmesi penceresi geliyor. "I accept the terms in the license agreement" seçeneğini işaretleyip tekrar Next butonuna tıklayarak bir sonraki ekrana geçiyoruz. Gelen ekranda Apache hakkında ayrıntılı bilgiler, web adresleri, vs. bulunmakta Next yapıp bunu da geçiyoruz. Karşımıza bu sefer Server Informationpenceresi geliyor.
Server Information Penceresi
Şekildeki gibi üst kısımda bulunan 3 tane metin kutusu dolu olarak gelecektir. Bunlar sırasıyla domaininiz, sunucu isminiz ve yönetici mail adresinizdir. Geliştirme amaçlı bir sunucu kurulumu yaptığımız için bu bilgilerin doğrulu o kadar fazla önemli değildir, bu yüzden olduğu gibi bırakıp Nextbutonu ile devam ediyoruz. Gelen ekrandaki Typical seçeneğinin işaretli olduğundan emin olup devam ediyoruz. Programın kurulacağı varsayılan yer olan C:\Program Files\Apache Group\yolunu değiştirmeden devam ediyoruz. Install butonuna basmamızla dosyalar kopyalanmaya başlıyor.
Eğer bilgisayarınızda Windows XP Service Pack 2 yüklü ve dahili Firewall açık ise karşınıza aşağıdaki uyarı ekranı gelecektir. Apache'nin çalışabilmesi için bu pencereyi Unblock butonuna basarak kapatıyoruz.
Windows Firewall Uyarı Mesajı
En son Finish butonuna basarak kurlumu tamamlıyoruz. Eğer her şey düzgün gitti ise ekranımızın sağ alt köşesinde üzerinde yeşil bir ok bulunan Apache simgesi bize web sunucumuzun çalıştığını gösteriyor olacaktır. Yine de çalıştığını gözlerimizle görmek istersek bir web tarayıcısı açarak adres çubuğuna http://localhost/ yazarak kurulum ile gelen Apache Test Sayfasını görebiliriz.
Apache Test Sayfası
Not: http://127.0.0.1/ veya http://test/ adresleri de bizi aynı sayfaya, yani web sunucumuzun kökünde bulunan varsayılan sayfaya götürecekti. Burdaki 127.0.0.1 makinemizin IP adresi, test ise makinemizin ismidir.

4. Sunucu kök dizinini değiştirme

Apache kurulumu böylelikle tamamlanmıştır. Web sunucunuzun kök dizini varsayılan olarakC:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs olacaktır. Sıkça bu dizin ile işimiz olacağından böyle uzun bir yol zorluklar çıkaracaktır. Bunu daha ulaşılabilir bir klasör yapmak için Apache konfigürasyon dosyası olan C:\Program Files\Apache Group\Apache2\conf\httpd.conf dosyasını Notepad gibi bir metin editörü ile açıyoruz. Dosyada CTRL+F tuş kombinasyonunu kullanarak DocumentRoot "C:/Program Files/Apache Group/Apache2/htdocs" metnini aratıyoruz veya CTRL+G yapıp 228. satıra gidiyoruz. Eğer web sunucumuzun yeni kök dizinini C:\Apache yapmak istiyorsak bu satırı DocumentRoot "C:/Apache" yapıyoruz (\ yerine / kullandığımıza dikkat edin). Bu satırın biraz daha aşağısında (253. satır) bulunan <Directory "C:/Program Files/Apache Group/Apache2/htdocs">ifadesini de benzer bir şekilde <Directory "C:/Apache"> yapıyoruz. Bu dosyada yaptığımız herhangi bir değişikliğin aktif olması için Apache'yi yeniden başlatmamız gerek.
Apache Konfigürasyon Dosyası

5. Apache'yi yeniden başlatma

Apache'yi yeniden başlatmak için ekranın sağ alt köşesinde bulunan Apache simgesine çift tıklıyarakApache Service Monitor penceresini açıyoruz.
Apache Servis Monitörü
Apache'yi yeninden başlatmak için sağ taraftan Restart butonuna basıyoruz. Eğer bir hata aldıysak httpd.conf dosyasında yaptığımız ayarların doğruluğunu kontrol edip yeniden başlatmayı tekrar deneyin.

0 yorum:

Yorum Gönder